Fotboll

Så dyr är IFK Värnamos trupp: ”Jättesvår fråga”

Fotboll Fotboll är inte bara mål, frisparkar och gula kort. Det är även en pengastinn bransch där stor hänsyn tas till pengar och enligt fotbollssidan Transfermarkt så har IFK Värnamo den trupp i allsvenskan som värderas lägst när det kommer till kronor och ören. – Det är väl förväntat faktiskt, säger sportchefen Enes Ahmetovic.

Enes Ahmetovic. Foto: Jim Carlsson, Tero och Anette Hedin Väisänen och Pixabay

Spelartransaktioner och marknadsvärde är en stor del av fotbollen och i många fall ses en spelartrupp som en ekonomisk tillgång. Den betrodda internet-sidan Transfermarkt uppdaterar ständigt värdet på de allsvenska trupperna och vid dags dato värderas Malmö FF högst med ett totalt värde om närmare 25 miljoner euro. I svenska kronor blir detta närmare 250 miljoner.

Lägst av de allsvenska klubbarna värderas nykomlingen IFK Värnamo. Man är drygt 1,7 miljoner euro efter näst lägst värderade lag, Mjällby. Att det ser ut på detta vis är inget som överraskar sportchefen Enes Ahmetovic.
– Går du in och tittar på snittåldern så har vi förmodligen lägst där med. Jag tror att den ligger på prick 24 och jag ser inte att någon annan klubb har lägre, konstaterar han.

Jobbar med yngre spelare

Värnamos trupp värderas till 4,27 miljoner euro (44 miljoner svenska kronor) och snittvärdet i den 26 man starka truppen beräknas till 164 000 euro (Närmare 1,7 miljoner svenska kronor).

IFK jobbar mycket med yngre spelare och värvningar från lägre divisioner. Kryddat med rutin och spets.
– När man jobbar på det sättet så plockar man oftast spelare med lägre värde, men nu spelar vi i allsvenskan och när vi gör det bra, vilket jag är övertygad om att vi kommer göra, så kommer du kunna se en utveckling på värdet som jag tror kommer bli väldigt positivt. Jag är helt övertygad, säger Enes Ahmetovic.

Ahmetovic sticker inte under stol med att ekonomin är viktig i hans roll som sportchef.
– Som sportchef har du väldigt många saker att ta i beaktande. Men bland det absolut viktigaste är givetvis att hålla koll på det du är inne på, du är inne på ekonomin. Mitt jobb är att se till att klubben jobbar långsiktigt och får en bra utveckling på ekonomin och det sportsliga. Så det är givet att man håller koll på det.

Inte aktuellt med försäljningar – just nu

I IFK Värnamos trupp är det Marcus Antonsson och Robin Tihi som värderas högst. Tihi är dessutom på lån från AIK och är alltså inte Värnamos egna spelare.

Sportchefen säger att det inte är aktuellt att sälja spelare för stunden.
– Jag tror inte vi kommer släppa några spelare innan detta fönster har stängt.

Men det kan bli aktuellt senare?
– Det vet man aldrig. Det beror på, men det är ingenting jag har i tankarna. Men fotbollsvärlden är som sådan att gör någon dundersuccé så kanske det kommer något utlandsbud som man måste lyssna till.
– Sen finns det inga måsten. Vi kan säga nej till försäljningar också, säger han innan han skyndar sig att tillägga:
– Det är en jättesvår fråga att svara på, men vi har inga planer på att sälja någon.

Är det aktuellt att förstärka?
– Vi känner oss väldigt trygga med den truppen vi har. Den är stark och bred. Sen är det som så att det är vårat ansvar som fotbollsförening att alltid hålla ögonen öppna för bra fotbollsspelare som kan krydda till det. Det gör vi alltid, året runt, och det kommer vi göra även nu.

Hur kommer det gå för IFK den här säsongen?
– Min känsla är oerhört bra. Vi är vana att slå ur underläge och älskar det.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *